CæsarsalatTil 4 porsjoner
1 stort hode romanosalat
1 ½ dl olivenolje
ca. 5 dl franskbrød i terninger
2 store kløfter hvitløk
8 ansjonsfileter (kan sløyfes)
1 ts Worcestershiresaus
1 ts tørr sennep
2 ss frisk sitronsaft
1 ts nykvernet pepper
1 ts godt salt
2 eggeplommer - romtempererte
ca. 1 dl revet parmesanost
ca. ½ dl høvlet parmesanost

Riv salaten i store biter. Vask, tørk og la salaten stå i kjøleskapet ca. en halv time i termobollen - da blir den frisk og sprø.

Kutt franskbrødet eller loff i terninger, varm noe av olivenoljen og stek brødbitene over middels varme til de er sprø og gylne. Rør om av og til. Hell brødterningene over på et tørkepapir.

Skrell hvitløken og putt kløftene i termobolle. Knus de mot kanten av bollen med en tresleiv. Gni bitene godt rundt i bollen. Fjern deretter hvitløken. Oljen fra hvitløken vil bli igjen i bollen og sette smak på salaten. Tilsett ansjosfiletene og gjør det samme som med hvitløken, men la restene være igjen i bollen. Tilsett tørr sennep, Worcestershiresaus, sitronsaft, pepper og eggeplommene og rør godt sammen. Drypp inn det resterende av olivenoljen mens det piskes til det blir en kremet majonesdressing. Tilsett så salaten og brødterninger, parmesanost og salt. Bland alt sammen og server direkte fra bollen.

Om man ønsker kan det gjøres til en mektigere salat ved å tilsette stekt eller grillet kyllingbryst i skiver, sprø baconbiter eller reker.


Cæsarsalat
Det blir hevdet at salaten ble oppfunnet allerede i 1903 av en italiensk kokk i Chicago, og at salaten ble gitt navnet etter selveste Julius Cæsar. Men de fleste historikere krediterer salaten den italienske immigranten Cæsar Cardini som eide en restaurant i Tijuana, Mexico under brennevinsforbudstiden. Restauranten var svært populær, og hadde gjester som bl.a. Clarke Gable, Jean Harlow (kjent amerikansk skuespillerinne på 1920-30 tallet) og Mrs. Simpson (elskerinne og etter hvert konen til Prince Edward). Mrs. Simpson skal ha blitt meget glad i salaten, og gjennom sine mange reiser instruerte hun internasjonale kjøkkensjefer til å lage den. På denne måten ble Cæsarsalat introdusert i Europa hvor den også ble en suksess. Salaten som ble servert her for første gang i 1924, har vunnet mange internasjonale priser - og hjerter. Cæsarsalat (Denne oppskriften skal være tilnærmet lik den originale)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar