Oljebegrep:Kaldpresset olje

Olje fremstilt av råstoff uten forutgående oppvarming eller bruk av kjemikalier. Odelia er kaldpresset. Ved kaldpressing beholder oljen de naturlige ernæringsstoffene som fettløselige vitaminer, naturlige steroler og antioksidanter, blant dem store mengder E-vitaminer.


Raffinert olje

Råstoffet oppvarmes, presses og filtreres. Det som blir tilbake er selve oljefraksjonen med redusert innhold av vitaminer og plantesteroler. Tilnærmet smakløs.


Ekstrahert olje

Råstoffet oppvarmes, tilsettes kjemikalier og presses for å få ut mest mulig olje. Det som blir igjen er selve oljefraksjonen. Minimalt med vitaminer og plantesteroler. Smakløs.


Ekstra Virgin

Betegnelsen brukes bare om olivenolje. Jomfruoljen er den som først utvinnes ved kaldpressing. Ca 10 prosent av fremstillingen regnes som Ekstra Virgin, og selges uten ytterligere rensing.


Virgin

For å få mer ut av råvaren presses den ytterligere. Kvaliteten er ikke fullt så ren som for Ekstra Virgin.


Pure Oliver

tredje gangs pressing ved høyere trykk og temperatur. Blandes ofte med Virgin. Betegnelsene Ekstra Virgin og Virgin brukes om hverandre. Selv om oljeproduktet er merket, er det likevel ingen sikker garanti for at kvaliteten holder hva den lover. Dersom oljen ikke er klassifisert etter hvor i prosessen den er tatt ut, kan du gå ut fra at den både er raffinert og ekstrahert, og lite egnet til et sunt kosthold. Billige og smakløse oljer er som regel raffinert og ekstrahert.


Bruk av oljer i matlaging: Bruk såkalte raffinerte oljer til steking av mat, det vil si oljer hvor det gjennom ulike prosesstrinn er fjernet en del stoffer. Raffinerte oljer er mindre "forurenset", og gir også mat med mer nøytral smak og lukt. Ikke bruk kaldpresset olje

Du bør ikke steke i såkalte kaldpressede oljer.

Kaldpressede oljer, slik som for eksempel "ekstra virgin olivenolje", inneholder en rekke forskjellige forbindelser som er med på å gi dem smak og karakter. Den mer framtredende smaken og lukten hos kaldpressede oljer vil da også lett dominere maten den brukes sammen med. I tillegg har slik olje dårligere teknologiske egenskaper slik at den for eksempel spruter mer. Ved høy temperatur kan de forskjellige stoffene i kaldpressede oljer dekomponere og danne uønskede forbindelser som først og fremst gir dårlig smak og lukt, men som også kan være helseskadelige i større mengder. Kaldpressede oljer egner seg bedre til dressinger og marinader. Ikke for varmt. Generelt skal oljer til steking ha til oppgave å overføre varme til maten og bidra til positiv smak og lukt for produktet. Stekeoljer bør være varmestabile og ikke dekomponere under oppvarming. Man bør helst ikke steke eller fritere ved høyere temperatur enn 180?C.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar