Bulgur


















Bulgur er en matvare som stamme fra midt-Østen. Det lages av durumhvete som forkokes (parboiled), tørkes og knuses. Bulgur ligner couscous, men her er en større del av kornet bevart, ergo, mer næringsrikt enn couscous. Det er lett å lage og lett å lagre.


Historie
Det finnes grunnlag for å hevde at bulgur er en av de eldste preparerte ingredienser i verden. Bibelen nevner det under navnet arisah og ble da brukt i Babylon for over 4000 år siden. Også i Egypt og Israel ble det spist bulgur 1000 år før Kristus.
Bulgur kan kokes eller bløtes ut. Smaken kan minne om hasselnøtter. Bulgur brukes i salater og tyrkiske retter, et produkt med kort tradisjon i Europa og USA.

Næringsinnhold
Bulgur er noe mer næringsrikt enn ris og couscous, og har GI-indeks på 46.

100 gram ukokt bulgur inneholder ca:
Energi 1500kJ/360 kcal. Kostfibrer 8 g. Proteiner 12,5 g. Karbohydrater 69 g hvorav 0,8 g sukkerarter. Fett 1,75 g hvorav 0,2 g er mettet fett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar