5. Desember Kransekake eller tårnkake


Deig:

500 g mandler
4 eggehviter
500 g melis

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Gni inn 1 eggehvite for å få seig deig. Sikt inn melis og bland det inn sammen med 3 eggehviter. Varm deigene i en kasserolle (ikke jern) Elt godt hele tiden. Avkjøl deigen til den er nesten kald. Tilsett litt og litt av en stivpisket eggehvite til deigen blir passe fast. Avkjøl deigen, gjerne til neste dag. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.

Eggehviteglasur:

1/2 eggehvite
75 g (1 1/4 dl) melis
ca. 1/2 ts sitronsaft eller romessens

Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar