5 dl melk
1 pakke gjær (50 g)
1 sukkerbit
1 g safran eller gurkemeie
150 g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca 11/2 liter hvetemel
1 egg til pensling
rosiner til pynt
smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og la den så vidt bli lunken. Smuldre gjæren i en bakebolle og hell i den lunkne melken. La gjæren bli oppløst i melken. knus sukkerbiten og safranen sammen i en morter og ha det i bollen. Rør også i sukker, salt, kardemomme og nesten altmelet, slik at det blir en jevn deig. elt til deigen slipprt bollen. Dryss litt mel over, og dekk bollen med plastfolie. La deigen stå på et lunt sted til heving til den er dobbelt så stor.
Del deigen i biter og trill dem til lange, fingertykke pølser. Form S eller C som du legger med ryggen mot hverandre. Etterheve i ca 15 min. Pensle kakene med vispet egg, og pynt ned rosiner. Stek kakene i ovn på Saladmaster stekebret ved 225 grader i ca 15 min.
Lussekatter skal helst spises lunkne.
Stekte 4 kg medister kaker idag i olje panna.Prøvde med 2kg medisterfarse og tillsatte 500gr storfekjøtt.Helt nydelig.
SvarSlett