Julekake

125 godt smør
5 dl H-melk eller lettmelk
50 g søt gjær
125 g sukker eller sukrin
1 ts kardemomme
Ca 650 g hvetemel
150 g rosiner
Egg til pensling
I stekeovnen: 175 grader i ca 30-40 minutter

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor. Ta deigen på kjøkkenbenken og del den i to. fordel rosiner på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Ha dem i kjeler. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Sett dem til heving under plast på lunt sted i ca 40 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Det er ingenting som er bedere en fersk gjærbakst. Når luften av deilig gjærbakst sprer seg i huset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar