Sliping og vedlikehold av kniver

Vedlikehold

Kniver bør vaskes opp for hånd, før du har lagt dem fra deg, og settes i knivblokk eller henges opp på list. Kniver skal ikke slenge løst rundt, pga fare for å skade noen, og fordi eggen blir skadd. Er det fruktsyrer eller fukt på kniven, vil dette sløve den og kan føre til misfarging. Kniver skal heller aldri vaskes i oppvaskmaskin fordi knivene kastes rundt, vaskemidlene sløver eggen, og varmen gjør at herdingen kan bli ødelagt.


Hvorfor skjerpe kniven?

En ting alle bør gjøre, er å bruke polerstål for å rette opp eggen, hver gang rett før en lager mat. Selve eggen kan bøye seg på grunn av ujevnheter i stålet og sammenstøt med skjærebrett og annet. Er eggen bøyd til siden, vil ikke kniven skjære like godt. Skjerpestål med en riflet metalloverflate river av biter av eggen, og gjør mer skade enn gagn. Skal en bruke skjerpestål som sliper, bør en bruke kjeramisk eller diamantbelagt skjerpestål. Hyppig bruk av skjerpestål som sliper vil gjøre at en må slipe oftere, så en bør variere med polerstål.


Slik skjerper du

Den beste måten å gjøre det på er følgende: Brett et papirark to ganger, som om du bretter et papirfly. Da har du en vinkel på 22,5 grader, som er en grei vinkel å skjerpe kniven på. Legg fuktig tøy på kjøkkenbenken. Sett skjerpestålet rett opp og ned. Bruk papirarket for å finne vinkelen kniven skal holdes i. Kniven føres med ryggen ned og eggen opp, med kun svakt press mot skjerpestålet. Start ved tuppen og beveg kniven bortover og nedover i en bevegelse, til du ender opp ved skjeftet. Prøv å følge buen på kniven ved tuppen, slik at det punktet som er i kontakt med skjerpestålet er høyest oppe, mens du passer på å holde riktig vinkel. Dette gjentas på annenvher side, så en ikke først bøyer eggen til en side, og så til den andre. Tar det lang tid og blir vanskelig å skjerpe kniven, er det på tide å få den slipt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar