Chili


Det finnes over 200 forskjellige typer chili med varierende form , farge, størrelse og smak. Som kart er alle grønne. De fleste skifter farge ved modning til rød, gul, oransje, hvit eller mørk lilla. De røde og grønne, og Chili som er lang med spiss ende, er de som er mest kjent og brukt hos oss. De er middels sterke.


En annen chili er habanero, som er små, med buklete form og mange forskjellige farger. Det er den sterkeste av alle chilityper. Jalapeno kjennetegnes med at den er rund i enden. Den er grønn, og ikke så sterk som vanlig chili.

Piri Piri er en type svært små chili, som er tynne og spisse, og rød eller grønn i fargen. De klassifiseres som sterke eller svært sterke. På en enkel måte inndeles de i en ”het skala” fra 0 til 10.

Paprika = 0,
Poblanao = 3
Jalapeno = 5,5
Serrana = 7,
”Vanlig” chili (lang og tynn) = 5-8
Habanero = 10

Fersk - og tørket:
Chili skal være fast, ha et blankt og pent utseende med sterk farge. Den holder seg best ved 8 til 12 grader. Den tørker fort inn, og kan da henges opp og brukes som tørket. Chili inneholder rikelig med betakaroten og andre karotener. Den inneholder også godt med C-vitamin, B-vitaminer og mineraler.

Chili brukes mest i indisk, meksikansk, kreolsk og spansk kjøkken. Det brukes i salsa, relisher, som krydder i grønnsaksretter, supper, taco, chilismør, marinader, iskrem, kaker, brød, stort sett det meste.


Chili brukes både som grønnsak, krydder og smaksforsterker. Chili kan brukes i stedet for pepper. Begynn med små mengder, da de fleste er sterke. Hvis du ikke vill at chili skal være sterk deler du den i to på langs og skjærer ut hinnen og frøene, da det er de som inneholder mest av de sterke stoffene.

Det er lurt og bruke engangshansker når du jobber med chili, for det er nesten umulig og vaske vekk de streke brennende stoffene fra hendene. Har du tatt på frøene med hendene, må de ikke komme i kontakt med øynene eller tynne hudområder for det vil svi voldsomt. Det finnes også mange forskjellige røkte og tørkede chili.

Bra for fordøyelsen:
Chili har mange virkninger i kroppen, det stimulerer fordøyelsen kraftig ved å øke produksjonen av magesyre. Rikelig med magesyre vil drepe de fleste bakteriene i maten og gi en effektiv fordøyelse.Chili letter fordøyelsen av proteinrik og tungt fordøyelig mat og gjør at bakerier i mat i varme strøk blir mindre farlige for oss. Stoffet som har den varmende stimulerende effekten er capsaicin og det finnes mest av det i frøene.

Når man spiser chili svetter man , får tårer i øynene og nesen renner. Den varmende stimulerende virkningen av chili øker slim produksjonen og løser opp tetthet i luftveiene. Det er igjen capsaicin som gir denne virkningen og det hjelper mot hoste og forkjølelse. Sterk krydret mat virker slimløsende. 2 teskjeer frisk jalapeno - chili daglig er nok til å gi god effekt på luftveiene.

Øker forbrenningen:
Chili øker tempo på kaloriforbrenningen etter inntak av mat med chili. Et forsøk med frivillige viste at 3 gram chilisaus til et måltid økt eforbrenningen med 25% i noen timer etter måltidet.

Chili kan også dempe smerte, hvorfor vet vi ikke enda. Det stimulerer også blodsirkulasjonen og motvirker dannelsen av blodpropp.

Overdreven bruk av chili kan øke risikoen for magesår og går dette over lang tid kan også risikoen for magekreft øke fordi det blir kronisk irritasjon i mageslimhinnene. Ikke berør øyne, sår eller slimhinner etter at du har tatt i chili.

Hentet fra  DinSide Helse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar