Neslesuppe4 porsjoner

1,5 - 2 liter friske nesler
1,5 ss usaltet smør
4 ss hvetemel
1 og en kvart liter vann
2 grønnsakbuljongterninger
(ev. buljong fra helsekostforretning med mindre salt)
1 liten bunt gressløk
(evt. en liten vårløk istedet)
Litt frisk eller tørket kjørvel (kan sløyfes)
2 lettmelk, H-melk eller litt fløte blandet opp med melk til 2 dl.
Hvit pepper
Til servering: Kokt egg, brød med ost.

Slik behandler du nesler

Plukk dem selvsagt ikke i grøften ved en trafikkert vei. Ta på hansker, og plukk i vei - klipp 8-10 cm. av toppen på høye nesler før de har begynt å blomstre. Plukk i en kurv eller eske. Når du kommer hjem legger du dem i kaldt vann og skyller dem riktig godt. (Bruk oppvaskhansker!) Legg dem i en kjele med vann som dekker dem med litt salt i, og kok dem under lokk i 6-8 minutter, rør av og til slik at alle blir godt kokte. Hakkes med en sleiv i kjelen, eller del dem bedre etter koking. Fryses i porsjoner med kokevannet.


Plukk og skyll nesler som i beskrivelsen ovenfor, og kok dem i 6-8 minutter i 1/2 dl vann. Smelt smøret i en kjele over svak varme, og tilsett hvetemelet. Rør om og tilsett 5 dl vann litt etter litt, og la jevningen bli glatt under omrøring. Tilsett 7 dl vann og buljongterninger, og kok opp suppen. La den småkoke i 4-5 minutter. Legg i neslene med kokekraften, og ha i finklippet gressløk eller vårløk og eventuelt kjørvel. Tilsett melk eller fløtemelk, og smak suppen til med litt hvit pepper. Varm opp.
Brukes dypfryste nesler, beregn ca 4 dl.
Serveres med 1-2 kokte eggehalvdeler, og brød med ost til, evt. nybakte eller oppvarmede ostehorn eller krydderrundstykker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar