Forvelling av nesler/brennesle


Ta på hansker, og plukk i vei - klipp 8-10 cm. av toppen på høye nesler før de har begynt å blomstre. Plukk i en kurv eller eske. Når du kommer hjem legger du dem i kaldt vann og skyller dem riktig godt. (Bruk oppvaskhansker!) Legg dem i en kjele og sett på lokket. Sett kjelen på medium varme. Når det klikker skrur du ned til lav varme. La den stå i ca. 6-8 minutter, rør av og til slik at alle blir godt kokte. Hakkes med en sleiv i kjelen, eller del dem bedre etter koking. Fryses i porsjoner med kraften.

Alle som har lyst på billig mat, jernrik mat og vegetarmat kan utover våren og sommeren gå ut og forsyne seg - plukk masse nesler, forvell og frys, så har dere mat til både supper og stuinger/gratenger. Det høres kanskje skummelt ut å spise brennesler, men de brenner ikke når de er kokt!

I tillegg til jern, er det mange mineraler i neslen - kalium, kalsium, fosfor, svovel, og magnesium. I tillegg er det mye A og C-vitaminer.

Nesler er en plante som har blitt brukt som mat i flere hundre år i Norden. Da de norske vikingene koloniserte Island på 900-tallet, tok de blant annet med seg nesleplanter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar