Mest brukte friske urter


DILL: hakker du opp og bruker både i varm og kald mat, særlig til fisk og skalldyr - i sennepssausen til gravlaks, som fatpynt og i hvit saus på stuede poteter. Som alle urter skal dill tilsettes på slutten av varmebehandling.





MYNTE: er kanskje mest kjent som pynt på desserttallerkener, men er også kjempegod


sammen med fisk, kjøtt og kylling. Bladene kan du bruke enten hele eller opphakket.




BLADPERSILLE: (kommer i pakning) brukes som pynt og smakssetter i marinader, gryteretter, sauser og supper. Smaken er sterkere enn hos kruspersille. Bruk bladene hele til pynt, hakk dem til salater eller sauser og kjør dem glatte i blender til supper og marinader. Oppbevares i plastpose eller plastboks i kjøleskap.


BASILIKUM: brukes hel eller hakket og gir en fantastisk smaksopplevelse sammen med tomater - i salat, salsa og på bruschetta. Sett til basilikum på slutten i varme retter, og husk at smaken forsterkes ved oppvarming. Tåler ikke trekk eller temperatur under 10 grader. Bailikum har en søtaktig og karakteristisk smak.




SALVIE: er godt til kjøtt og fisk, men har kraftig smak og skal brukes med forsiktighet. Salvie sies å lette fordøyelsen av fet mat! Urten er meget aromatisk og skal oppbevares og stelles som dill: mye lys og vann. Bladene kan du bruke enten hele eller opphakket.




KRUSPERSILLE: fremhever smaken på mat og spesielt andre urter. Skyll den i kaldt vann og tilsett den hakket eller naturell, like før servering. Særlig god til fisk, suppe og i omelett. Bladene skal være sterkt grønne, uten tegn til inntørking, og smaken er aromatisk.




OREGANO: brukes som krydder i pizza, men er også kjempegodt i salater, salsa, sauser og tomatretter. Godt til ost og i desserter med melk! Oregano har aromatisk og god smak og brukes hel eller opphakket.




ROSMARIN: brukes i kjøttretter - spesielt lam! Ovnsstekt fisk, sauser og salater smaker også nydelig med rosmarin. Bladene brukes hele eller opphakket, stilkene brukes ikke. På stor fisk og lammestek kan du stikke små “lommer” i kjøttet med en spiss kniv og putte inn rosmarinkvister. Tilsett rosmarin på slutten av varmebehandlingen.





KORIANDER: gir ekstra god smak til sauser, supper, salater, kylling- og karriretter. Lag en nydelig og enkel salsa ved å blande hakkede tomater, rød løk, chili, olje, limesaft og hakket, frisk koriander! Frøene kan støtes i en morter og gir god smak til tomatchutney, eplepai, småkaker, ratatouille og marmelade. Bladene kan du bruke enten hele eller opphakket.



KJØRVEL: brukes hakket eller hel i supper, salater, sauser, til kjøtt og fisk og gjerne sammen med andre grønnsaker. Fjern kraftige stilker. Smaken minner om persille og anis. Sommerstid trives den best ute i en stor potte eller verandakasse. Trenger litt blomstergjødsel ved vanning.

ESTRAGON: er nydelig sammen med egg, kylling, kalv, fisk og selvsagt i enhver god bearnaisesaus. Smaken er litt “pepperaktig” med en touch av anis. Bladene hakkes og brukes som smakstilsetning - på slutten av varmebehandlingen. Sett den i en potteskjuler, la den tørke opp mellom vanningene og la den stå på et lunt, lyst sted.



TIMIAN: smaker kjempegodt i ertesuppe og til svinekjøtt! I tillegg gir timian god smak til grønnsaks- og tomatretter og poteter. Helstekte poteter i ovn blir ekstra gode når du drysser frisk timian over, sammen med litt ekstra olje og salt, på slutten av varmebehandlingen. Bladene bruker du enten hele eller hakket.





SITRONMELISSE: er en typisk desserturt både som ingrediens og pynt. Bladene brukes hele som pynt eller opphakket som smakstilsetning. Sitronmelisse må ikke koke, da forsvinner smaken. Plukk av de ytterste bladene ved bruk. Urten smaker og dufter svakt av sitron.

Sitronmelisse vil ha mye lys og vannes lett på skålen.



GRESSLØK: har mange bruksområder, ikke bare i eggerøren! Den er god i marinader, dressinger, sauser og supper, eller naturell på smørbrød og tapas. Bruk den hakket eller hel. Vann den på skålen, pass på at den ikke “drukner”, ikke sett den i trekk. Gressløken skal være grønn, saftig og spenstig med god løksmak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar