koking av Fersk og tørket pasta




















Fersk pasta blir som oftest laget med egg, og kan lages hjemme eller kjøpes ferdig i supermarkeder eller spesialforretninger. Hjemmelaget pasta må spises innen to til tre timer, eller tørkes godt og lagres. Den kan holde seg i inntil en måned i kjøleskap. Fersk pasta trenger mye kortere koketid enn tørket.



Fersk pasta oppskrift


500 g durumhvete eller hvetemel

10 eggeplommer

1 egg

1 klype salt

3 dråper olivenolje


Kjør alt på en kjøkkenmaskin i 20 sekunder. Kna sammen deigen, pakk den i plast og legg den kaldt i minst 2 timer. Ta ut deigen og kjevl/rull den til ønsket tykkelse. Strimles for hånd eller i pastamaskin. Kokes opp raskt i 2-3 min.


Tørket pasta


Den beste tørkede pastaen blir laget av durumhvete og vann. Den fås i en rekke varianter


isupermarkeder eller spesialforretninger (sløyfer, skjell, spagetti, makaroni m.m.). Tørket pasta holder seg uendelig lenge hvis den lagres kjølig og tørt. Kokt pasta firedobler sitt volum.




Koking av pasta


Koking av pastaen skjer i rikelig kokende og saltet vann. Fersk hjemmelaget pasta trenger kun et par minutter, tørket kjøpepasta skal ikke kokes lenger enn at den fremdeles yter litt tyggemotstand. Da er den al dente. Bruk rikelig med vann og stor nok kjele så pastaen har god plass til å svelle uten å klebe seg sammen.

Koking av spaghetti eller makaroni

100 g spaghetti eller 3 dl makaroni


1 1/2 liter vann


1 ts salt


2 ts olje

Kok opp vann, salt og olje i en stor kasserolle.
Legg i spaghettien eller makaronien. Rør om med ein tregaffel, slik at spaghettien eller makaronien ikke klistrer seg sammen.
Kok uten lokk på middels varme. (Koketid: Se pakken.)
Rør av og til.
Hell spaghettien eller makaronien opp i et dørslag. La vannet renne av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar