Cocosa


Cocosa egner seg godt til baking og steking, og som smør på brødskiven. Den har et høyt innhold av mellomlange fettsyrer og tåler dermed lys og varme godt uten å bli ødelagt. Oljen finnes i 2 versjoner; vanlig kokosnøttolje og extra virgin kokosnøttolje (ikke beregnet for varming, og er litt dyrere).


En god matolje må først og fremst tåle varme. Det gjør ikke flerumettede planteoljer som stekeoljer og margaring, uansett om kilden er soya, mais eller raps. Cocosa kokosnøttolje inneholder rett balanse mellom omega6- og omega3 fettsyrer. Andre stekeoljer og margariner er hovedårsaken til at vi får i oss for mye omega6 i forhold til omega3, noe som igjen knyttes til en rekke livsstilsykdommer. Cocosa kokosnøttolje inneholder mye mellomlange fettsyrer og tåler derfor lys og varme uten å bli ødelagt. I tillegg tilfører den kroppen fettsyrer som er gunstige for immunforsvaret og gir energi som varer. Så, bytt ut andre planteoljer med Cocosa - i et helsemessig perspektiv! Fåes kjøpt på alle helsekostbutikker.

lavkarbobrød

4 stk egg


1 ts bakepulver


0,5 bokser crème fraîche


3 ss solsikkeolje


60 g Kruskakli


40 g linfrø


50 g sesamfrø


50 g solsikkekjerner



Ha eggene i en bolle. Tilsett solsikkeolje og Crème fraîche, og visp alt sammen.


Bland alt det tørre sammen i en annen bolle. Hell dette så oppi bollen med det våte. Rør med en sleiv.


Vent med bakepulveret til slutt. Ha røren i en passe stor kjele, som enten er smurt eller er dekket med bakepapir.


Stek på nederste rille i ovnen, i ca. 55 min avhengig av ovn, ved 180 grader. Avkjøl på rist.

Økologisk avokado-rømme dressing


2 dl lettrømme (økologisk)


1 avokado (økologisk)


2 fedd hvitløk (økologisk)


litt sitronsaft (økologisk)


salt og pepper



Del avokadon i to på langs og ta ut steinen og fjern skallet. Ha rømme i termobollen og finnhaket hvitløk. Skjær avokadoen på kone nr.1. Bland alt godt sammen og smak til med sitron, salt og pepper.


Denne dressingen er kjempe god til dip til grønnsaker

Økologisk fruktkuler

1 pose tørket dadler (økologisk) 1 pose tørket fersken (økologisk) 1 pose tørket fiken (økologisk) 1/2 pose rosiner (økologisk) 200 g walnøtter (økologisk) 100 g mandler (økologisk) 1 pose kokosmase (økologisk)

Begynn å grov hakk alle de tørkede fruktene. kjør dem i foodprosessor i 3 omganger. ha alt oppi termobollen. Kna frukt deigen godt slik at den blir seig. Rull kuler av frukt deigen. Dypp dem i lit vann og rul dem i kokosmase.


Dette burde prøve for dette er knallgodt og sunt

Havrekarbonader

5 dl havregryn (små)


1 stk finhakket løk


3 ss soyamel blandet i litt vann


2 ½ dl lett finhakkede nøtter


hakket persille, etter smak


2 fedd hvitløk, finhakket


1-2 dl vann


litt oregano


salt etter smak


rapsolje til steking



Bland alt godt og form farsen til karbonader. Stekes i litt olje på middels varme til begge sider har blitt fint brunet.

Økologisk rødbet og pæresalat

Til 4 personer

4 stk rødbeter (økologisk)


2 stk pære (økologisk)


1 appelsin (økologisk)


1 beger økologisk lett rømme eller vanlig lett rømme


1 vårløk (økologisk)


Skrell rødbetene og skjær den på kone nr. 5. Ha dem i en kjele og sett på lokket og sett kjelen på medium varme til det klikker og skru ned på lav. La rødbetene stå i ca 10 minutter på lav varme. Trekk kjelen vek fra platen og la rødbetene bli kalde. Ha de kalde rødbetene i termobollen. Så skjærer du pærene på kone nr.3. bland godt samen rødbet, pære og rømme i termobollen smak til med lit appelsin saft. Fin hak vårløk som du strør over salaten like før servering.


Rødbet og pæresalat passer godt til fisk, kylling og svin.

Biff stroganoff


Deilig gryte hvor du også kan bruke svin, elg, reinsdyr, kalv eller lam i strimler

500 g biffkjøtt
1 ss smør
1/2 ts salt
1 knivsodd pepper
1 løk
2 dl kjøttbuljong
2 ts soyasaus
1 ts sennep
1 ss paprikapulver
2 dl lett créme friche
2 ss hvetemel

skjær kjøttet i strimler og stek i en kjele som er forvarmet på medium varme til kjøttet for en fin farge. sett på lokket og sett kjelen til side. La kjelen stå i ca 10 minutter. Nå får du en kraft i kjelen den tar du vare på(sil av) Sett kjelen på medium varme. Stek løken lett uten at den får farge samen med kjøttet. Tilsett sjyen og buljong. Tilsett soya, sennep, paprikapulver og creme fraiche bland med hvetemel. La dette trekke i 10 minutter på svak varme. Smak til med salt og pepper. Server stroganofen med kokt ris, eller poteter, og stekte grønnsaker.



Fajitas med biffstrimler

400 g biffkjøtt i strimler

3 ss tacokrydder ( hjemmelaget)

1 stk løk

1 stk rød paprika

2 ss olje

1 glass jalapenos

6 stk hvetetortilla

1 dl lettrømme



Brun kjøttet i en varm stekepanne eller kjele sammen med strimlet løk og paprika og noen jalapenos i ca. 5 minutter. Rør inn 3 ss tacokrydder og 3 ss salsa i kjøttblandingen.

Varm tortillas i oljepanna på 100 grader med lokket på i ca 10 minutter.

Fyll varme tortillas med kjøttblandingen, mais, salat, rømme og litt salsa. Brettes som en konvolutt.

LASAGNE

400 kg kjøttdeig

1-2 boks knuste tomater(eller ferske)

1-2 glass Ajvar (1mild og 1 hot)

1/2 løk eller 2 sjalottløk,

1 stk paprika

1/2 rød chili

3 fedd hvitløk

1 potte frisk basilikum eller 3 ss tørket

1 beger cottage cheese

1 beger philadelphia light

pastaplater




Kjøttsaus: Avfett kjøttdeigen i hjertepanna. Eller bruk karbonadedeig som du steker først i oljepanna


Ha litt olje i bunnen av 3 liter’n etter at vannet fra avfettinga er tømt ut.


Fres løk, hvitløk og oppskåret paprika


ha i knuste tomater (eller ferske)


Jeg bruker i tillegg AJVAR, mild eller sterk. Du kan og lage din egen tomatsaus fra bunnen av


Ha i litt basilikum evt annet krydder, smak til.



Hvit saus: Bland cottage cheese og philadelphia light. Ha i fersk basilikum. (Salt og pepper).


Kan ha i litt god olje. F.eks pepperolje.




Legg lagvis i oljepanna, begynn med kjøttsaus, så pastaplater, litt hvit saus, 2-3 ss.


Avslutt med raspet ost på toppen. Cheddar passer godt. Rasp på kone 1


Sett oljepanna på 125 grader, når det klikker skru ned til 95grader. Ca 30. min. Når pastaplatene er myke er Lasagnen ferdig


I vanlig kjele: MEDIUM- KLIKK-LAV





Oppskrift fra Eva Borch



Eplekake i Oljepanna

2 egg

2 dl sukker

1 dl melk

50 gr smelta smør

3 dl hvetemel

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

2-3 epler



Forvarm oljepannen på 130 grader.

Rasp epler på kone 3 og bland alle ingrediensene. Spray pannen med formfett og tøm røren oppi. Legg på lokket. Tørk eventuelt bort dampen inne i lokket underveis, så stekes kaken hurtigere. Strø over sukker og kanel når kaken er ferdig. Tiden er ca 45 minutter.


Du kan også tømme i halvparten av røren, legge på et lag vaniljekrem og resten av røren oppå der.


Vips, så har du eplekake med vaniljefyll.

Svinaktig gode kjøttboller med salsa og potetmos


Til 4 personer

Tidsforbruk ca 45 min



400 g kjøttdeig av svin

1/2 ts salt

¼ ts pepper

1 ss kvaring

4 ss hakket persille

1 ss usaltet smør eller olje til steking



Begynn med å lage potetmos og salsa

Kna sammen alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene i oljepanna på 180 grader i ca.10 minutter. Vis du har laget salsa fra før så er salsa kjempe godt til kjøttboller og potetmos med nachochips.


Se oppskrift på potetmos

Vis du ikke har laget salsa Se oppskrift



Omelett á la Mexico


Til 5 personer


Tidsforbruk undre 20 min.



400 g karbonadedeig

2 ss rapsolje

1 rad chili

2 sjalottløk

8 egg

8 ss vann

1 ts salt

1 dl revet hvitost (kone nr.5)



Stek kjøttdeigen i olje. Finhakk chili, skjær løk i skiver, og brun det i oljepanna på 230 grader. Så slår du ned oljepanna til 120 grader. Pisk sammen egg, vann og salt, og Hell det over kjøttblandingen. La det hele stivne under lokk. Strø revet ost over omeletten før den er helt stivnet. Server med godt brød og salsa.

Saladmaster er vinneren av "the Readers Choice Awards"

Saladmaster er vinneren av "the Readers Choice Awards" i to kategorier, Best Cookware Brand og Best Kitchen Gadget! Saladmaster merket er det første merket som NOENSINNE har blitt valgt ut av stemmegivere for beste kokeutstyrsmerke og beste kjøkkenredskap gjennom kampanjen på About.com sine internettsider. SALADMASTER ER NR 1!

Og den heldige vinneren er...


Vi har nå passert 1500 medlemmer og har foretatt trekning i konkurransen "Vinn en kokk hjem til deg." Den heldige vinneren er Hans-Tore Melby fra Akershus, som vil få tilberedt en 4-retters middag for inntil 6 personer hjemme hos seg selv. Vi gratulerer!



Ny konkurranse følger ganske snart, så fortsett å invitere venner til å bli medlemmer av gruppen!

Calzone i oljepanna

Til 10 calzone
1 pk. gjær
5 dl. lunkent vann
1 ts. salt
1/4 ss sukker
1 1/2 ss olje
Hvetemel til passe deig

Deigen skal ikke forheves, men trilles til boller på bordet med en gang. Deretter dekker du med et fuktig kjøkkenhåndkle og lar de heve godt, ca. en time.
Kjøttsaus pizzaiola

400 g kjøttdeig av svin eller kylling

2 stk sjalottløk, hakket

2 fedd hvitløk

½ rød chili

1 boks hakkede tomater

2 ss tomatpuré

1 ss tørket oregano

Smak til med lit salt


Brun kjøttdeigen i oljepanna på 230 grader med lokket på skrå. Tilsett løk, hvitløk,

chili,tomat, tomatpuré og oregano. Stek alt i ca 10 minutter og slå av panna og sett på lokket.

Slik går du frem

Lag gjærdeigen så kjøttsausen og del deigen i 10 og kjevle ut rundinger, ca 15 cm i diameter. Fordel fyllet på den ene halvdelen av hver deig og dryss over ost. Pensle rundt kanten med sammenvispet egg og brett deigen over. Klem sammen slik at deigen blir tett. Forvarm oljepanna på 230 grader og smør panna med olje. Nå kan du steke 3 calzone om gangen. 8 minutter på hver side, husk å snu den engang i blant slik at de ikke brenner seg. De siste minuttene har du på ost på calzonene og gratinerer dem med en brulé brenner. Klar til servering


En heldig vinner!


Jippi, da blir det trekning! Det er nå 1500 medlemmer, og da blir det trekning. Trekningen vil finne sted innen kort tid. Heng med! Kanskje det er du som er den heldige vinneren av en fire-retters middag.

Kylling i pita


Til 4 personer


4 kyllingfileter
1 gul paprika
1 rød paprika
1 vårløk
4 pitabrød
½ boks crème fraîche
tacokrydder



Skjær kyllingfiletene i små terninger, ca 1 x 1 cm. Skjær paprikaene i biter og vårløken i ringer.


Stek paprikabitene på middels varme i litt olje i fem minutter. Da blir de søte og gode.


Legg paprikaen på en tallerken. Stek kyllingbitene sammen med vårløk i 3-4 minutter, uten olje og smør.


Dryss over tacokrydderet og tilsett crème fraîche. Band alt godt og la alt bli gjennomvarmt.


Fyll kyllingblandingen i varme pitabrød. Det smaker godt med en frisk salat til.


Omelettburger


300 g bacon eller skinke i terninger

8 stk egg

½ dl melk

1 ts salt

½ ts pepper

2 ss usaltet smør til steking

2 stk tomat

8 stk salatblad

4 stk hamburgerbrød



Stek bacon nesten ferdig i en oljepanne. Pisk sammen egg, melk og krydder. Hell det over baconet i pannen. Rør rundt til eggeblandingen begynner å stivne. La det hele stivne under lokk uten omrøring på 120 grader.


Del omeletten i fire like store deler. Legg omeletten i hamburgerbrødet, sammen med salat og tomatskiver.


Hvitvinsmarinade til grønnsaker

1 ss sitron skall
4 ss hvitvin
3 fedd most hvitløk
litt salt
4 ss rapsolje
godt med frisk persille

Finhakk kruspersillen og bland alle ingrediensene godt sammen. Det du skal marinere, lar du ligge i marinaden i en pose i rundt en times tid. Klar til grilling

Marinade med sitron og oregano til kylling og svin

1 ts tomatpurre

½ sitronsaft
6 ss rapsolje
1 stk sjalottløk finhakket
2 ss finhakket frisk oregano
1 stk fedd hvitløk


Bland alle ingrediensene til marinaden i en pose og legg i kjøttet. Knytt igjen posen og mariner kjøttet i 1 - 2 timer. Vend posen et par ganger underveis.

Salt lammebog




Til 4 personer




4 skiver salt lammebog eller lammelår
1 kvist rosmarin
1 sitrongress
hyssing




Legg lammet i en kjele, ha på lokket og sett kjelen på middels varme. Når det klikker senker du varmen til lav. Kokes i ca 2 timer, til kjøttet akkurat slipper fra bena. Ta ut og avkjøl litt. Legges på varm stekepanne eller i oljepanna på 230 grader, bind sammen sitrongress og rosmarin med hyssing, pensle med dette. Lammet skal bare få en fin gyllen farge på hver side.



Tips



Server med bulgursalat og pesto.



Glutenfri pastasalat

Til 2 personer

100 g pasta glutenfri

1 ½ l vann

4 ss olje

1 ts salt

Kok opp vann slik at det koker godt, tilsett salt og olje i vannet. Så har du i pasta. Pass på å røre i pastaen en gang i blant. Koketiden er ca 10 min. For å sjekke at pastaen er ferdig tar du opp en pasta og klemmer den mellom fingrene. Når den deler seg lett er pastaen ferdig. Skyll i kaldt vann.

Til salat

1 pakke bacon

½ rødløk

1 pakke ruccola

½ rød paprika

olje

Start med å steke bacon, så tilsetter du i alle grønnsakene og salaten. Vend 2 ganger i pannen. Bacon og grønnsaks-blandingen vendes inn i pastaen. Press en sitronbåt over og vend dette godt inn. Smak til med maldone salt og nykvernet svart pepper.

Koking av fisk uten vann i oljepanna

Når man koker fisk i oljepanna gjøres det slik: Legg skivene av fisken i kald oljepanne, sett på lokket og still oljepanna på 125 grader. La den stå til det klikker, så skrur du ned til 65 grader. La fisken stå i ca 10-15 minutter.

Vis du koker hel fisk så gjør du på samme måte. Forskjellen er at det tar lit lengre tid før det klikker.

Dette burde prøves. Dere får en overraskelse når dere smaker på fisken som er kokt uten vann. J


Fylte og gratinerte paprika i oljepanna

Til 4 personer

1 løk

200 g karbonadedeig

2 ss tomater

1 gulrøtter

1 ss tomatpuré

½ ts salt

½ ts pepper

¼ tss chilipulver

1 ss oregano

4 røde paprika

4 ss revet gulost

Brun karbonadedeig og løk i en kjele. Bruk en gaffel så karbonadedeigen smuldrer. Grovhakk Tomatene og riv gulrot på saladmaster maskinen med den fineste kniven. Ha i tomater, gulrot, tomatpuré, salt, pepper, chilipulver, oregano. Stek i 1-2 minutter og trekk kjelen vekk fra platen og sett på lokket. La den stå i ca 10 minutter.

Fjern stilkene på paprikaene og legg dem i oljepanna. Fyll på med kjøttblandingen og strø på revet ost og bak paprikaene i oljepanna på 200 grader i 10 minutter. Klar til servering. Vis du vil kan du gratinere ost. Da kan du bruke en brulé brenner til å gratinere osten.





Linsekaker

250 g linser, grønne el. brune
1 løk
1 gulrot
2 kokte kalde poteter
2 ss tomatpuré
1 dl havregryn
2 ss soyamel
1 ts salt
2 ts majoran, timian eller basilikum
3 ts veg.buljong

Bløtlegg linsene over natten. Kok de møre sammen med gulrot. Slå bort kokevannet og mal/mos dem sammen med hakket løk og poteter. Ha i de andre ingrediensene og bland godt.

Form farsen til kaker og stek dem i litt olje over svak varme. Server med stekt løk og ris eller poteter.

Flatbiff av svin servert med soppsaus krydret med timian og sennep

Til 4 personer

200 g sjampingjong

1 ss rapsolje

600 g svin flatbiff i skiver

1 stk løk

2 dl fløte

2 stk kvaster timian(finn hakket)

1 ss sennep

salt og nykvernet pepper



Varm opp halvparten av oljen i en kjele på middels varme. Ha i skiver av svin og la dem steke på middels varme i 5-6 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekt. Ta svineskivene ut av pannen, legg dem oppi en mindre kjele med lokk på og hold dem varme.

Hell resten av oljen opp i kjelen, tilsett løken og la den steke forsiktig i 2 minutter. Tilsett den friske soppen og la det steke videre i 3 minutter til. Så har du på lokket og skrur ned på det laveste, la den stå i ca 15 minutter. Nå har du fått væske i kjelen, så ta av lokket og la det surre til væsken er kokt inn til det halve.


Bland fløte, sennep og timian i soppsausen. La det få et oppkok, skru ned varmen og la det surre forsiktig i 2 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over svineskivene. Klar til servering.